Sunday, January 30, 2011

Roti Pita

It's been raining since morning and I'm just staying at home today. Feel a bit lazy to go out. So I make my breakfast today and that is pita bread. The fillings was my own, well you can fill it with anything you like..
Well mine consists of chicken patties, beef nuggets, chicken sausages, salads and carrots. Mix it together with mayo and chili sauce.
After that you cut the pita bread in half and slice inside the bread to make a pocket out of it so that you can stuff it with the fillings. And it's done, ready to be eat.

Thursday, January 27, 2011

Bento@Bekal 8

I found this video about sausage decorations at Hello Bento Project: Bento Decoration : Sausage Art. It shows you how to make an octopus, a heart and a mushroom from a sausage. It's kindda cute. Should give it a try.

Today I make a Sausage Roll French Toast with Cheese for breakfast. The idea of doing it came after seen the Bentofun blog. Just using sausage and roll it with cheese and bread and then you fried it with beaten egg. Make 4 rolls so I'm using just 1 egg. Although a little bit x berapa nak jadilah... Well you can see it for you self at Bentofun. She's make it better than me..

Sunday, January 23, 2011

Daiso again!!

Semalam pergi Curve semata2 nak melawat Daiso, lagipun dah lama tak ke sana. Tujuannya nak beli tools untuk bento (ceh macam rajin buat) mana tahu boleh dapat harga murah dari online. Adalah beberapa tools yang aku beli, tu pun sebab tak banyak pilihan sangat. Tak tahlah samada dah habis or memang takde lagi kat Daiso. Anyway, dah beli dah pun... (^_^)

Thursday, January 20, 2011

Bento Tools

 
Hari Isnin lepas aku ada order beberapa tools dari BentoCraft. Tengahari semalam baru sampai. Memang cepatla. Masa sampai tu aku ada kat ofis so tak sabarla nak balik dan tengok barangnya. Esok plak cuti, seronok la. Dah lama plan nak beli cuma tak terbeli je so skarang dah beli dah. Yg sebelah atas tu adalah few picks dgn 2-tier bento box dan sausage shaper dgn nori puncher. Sebelah bawah plak adalah tamagoyaki pan. Ingatkan plastik tapi bukan sebab benda tu berat gak. Sausage shaper tu dah try dah, ada yg jadi ada yg tak berapa nak jadila...

Sunday, January 16, 2011

Oh tidak!!..

Pagi ni aku dihampiri oleh jiran aku...Katanya dia ada benda nak tanya aku... Mak aku ada ckp yg dia mmg nak jumpa aku, ada hal katanya.. X tau hal apa tp aku x berminat nak tahu dan x berminat nak jumpa dia pun.. Yelah mana tau kot dia nak ckp psl sesuatu yg mungkin akan mencuit hati aku nanti ke... Mmg betul pun tekaan aku.. Dia nak kenalkan aku dgn anak kwn dia... Katanya kawan2 je dulu pastu kalau suka teruskan, kalau x takpelah... So dia nak no fon akulah nak bg kat mamat tu... Masa mula2 aku dgr aku rasa agak terkejut gak la... Aku siap ckp kat dlm hati aku dah, "Alamak, dia nak ckp pasal nie ke?"... Bukan apa, aku x berminat sgt nak berkenalan dgn lelaki ni especially dgn cara sebegini... Aku lebih suka the natural way... Kalau x pun aku terserempak dgn kwn aku and then kawan kita kenalkan pd kwn dia ke... Tu ok lagila tp x bermakna aku akan kawan terus dgn dia... Sbb dah mmg stail aku kot, aku mmg amik masa sket nak berkawan dgn lelaki.. Kebanyakan kawan lelaki aku sumenya aku kenal lepas dah agak lama gak la berjumpa or selalu sgt jumpa... Masa tu barulah aku rasa bleh berkawan mesra dgn lelaki... Kalau awal2 lagi mmg aku mcm x berminat je... Katanya lg mamat tu keje kat Telekom, org Terengganu tp tinggal kat sini, baik budaknya, x tinggal solat... Aku tanya, org tu suh jiran aku carikan ke?? Dia kata x lah tp dia kenal lama dgn mak mamat tu... Siap tanya lg mamat tu dah kahwin ke blum... Maknya ckp la belum lg sbb dia nih pemalu orgnya... Susah sket nak dpt gf... Tu yg jiran aku nak kenalkan dgn aku... Kononya dia x nak org kata aku... Umur dah meningkat tp masih belum kahwin lg... Takut org panggil aku andartu plak... Katanya lg walaupun kitaorg ni berjiran tapi sume dah mcm sedara sendiri... Yg dia sibuk2 risau nie apahal plak?? Mak aku x sebut apa2 pun dia yg lebih2 plak... Malas tul la... So aku ckpla nak fikir dululah... Bleh plak dia kata x payah fikir2 sgt... Nanti apa org ckp pasal aku plak.. Anak dara tua... X suka betulla org ckp mcm tu kat aku... Apa kat luar tu bkn ramai ke yg umur 30-an tp masih blum kahwin?? Jiran sebelah aku pun sebaya dgn aku, x nak plak dia sibuk2... Siap citer lg anak jiran aku yg jauh sket pun dia kenalkan dgn seseorg... Bdk Negeri Sembilan... Pastu katanya cucu dia pun dia kenalkan... Eh, bukan ke dia cari sendiri?? Aku tanya jiran aku tuh, dia kata dia yg kenalkan... Susahla kalau dgn org yg busybody mcm dia nih... Aku cuma bleh ckp dgn dia aku nak fikir dulu... Nanti apa2 hal aku bg lah no fon aku kat dia... Dia kata xpelah, dia suh aku fikir2 dula nanti dah sudah baru bg no fon aku kat dia... Dia kata dia x nak paksa2 aku... Hish, jiran aku tlh membuatkan hari aku x tenang arini... Benci!!

P/s: Aku beli cd baru kat JJ.. Greatest Hits N SYNC... Harga RM 44.90 tp dpt bonus VCD...okla
Location: at home
Music: Greatest Hits N SYNC
Mood: Geram...!!

Saturday, January 15, 2011

Backstreet Boys


Aku mmg minat group ni.. Dah lama la gak.. Dari zaman sekolah2 dulu.. Adelah gak beli album dia 1-2.. Backstreet's Back dgn The Hits-Chapter One... Masa awal2 tu x mampu nak beli cd so beli kaset je.. Yg 2nd one tu mula2 beli kaset... Pastu entah mcm mana, agaknya tgh jenjalan kot sekali terjumpa CD nya plak... Kalo beli CD dpt VCD muzik video dia sekali... Tu yg membuatkan aku beli CD nya plak... Mmg suka lah album dia tu... Tapi sekarang cuma tinggal CD je.. VCD dia dah hilang... Tah mana tah aku letak.. Ke siapa tah pinjam pastu tak reti pulang balik.. Buat harta sendiri kot... Tp aku mmg suka VCD tu... Rugi tul lah.. Dahla mahal (time beli dululah)... Yg kaset plak kena pakai kaset player nak dgr... Nak beli CD x mampu so ingat nak carilah... Tu pun kalo ada lg lah CD nya... Kalo tak dgr kat dlm tenet jelah... Lagu dia tu pun best2 gak.. Nak2 yg part cakap2 tuh.. Ada siapa nak bg kat aku ke CD Backstreet's Boys tu??

Wednesday, January 5, 2011

Bento@Bekal 7


Ni plak adalah bekalku utk makan tengahari. Nasi putih lauk tauhu ayam, sambal sotong dgn sup miso. Atas nasi tu ada salad sket dan cherry tomato. Semuanya lauk semalam kecuali tauhu ayam tu baru buat pagi tadi. Segera punya. Sup miso plak adik yg masak semalam. Kebetulan ada lebih so aku pun amikla buat bekal. Ok lah..

Monday, January 3, 2011

Bento@Bekal 6


This is my bekal for bento. Tak sempat nak buat yg berat2 so buat yg ringan2 je. Sebenarnya ada lagi sampingannya tapi tak ingat la apa... Peach Bun dgn 2 biji strawberi. Saje je letak picks tu...
http://www.emocutez.com