Friday, September 30, 2011

Makan malamku lagi

Tak tahu nak masak apa
Masak Yee Mee Sup jelah
Air kordial anggur sebagai minumanku
Malas nak pakai mangkuk
Makan dalam periuk jer...

Saturday, September 24, 2011

Makan malamku

Semalam adik aku sms.
Katanya malam xyah masak, makan kat Mali's Corner.
Tgh hari plak perut aku rasa x sedap.
Rasa macam memulas2 tapi x terasa nak 'melabur' plak.
Tapi masih bleh cool lagi.

Malam pun menjelma.

Aku order Char Koay Teow yg ramai org kata sedap tuh.
Beli spesel punya. Sekali RM7 daa...
Dah naik plak harganya..
Adik aku kata dulu dia dpt byk koay teow tapi sekrang dah x byk dah.
Dia plak beli nasi lemak yg femes tuh.
Air plak kitaorg minum Teh 'O' Limau jeh.

Friday, September 23, 2011

Kemalasan melanda

Disebabkan harini aku tinggal seorang balik,
dan aku malas nak masak, so aku masak benda simple je.
Masak mee maggi dgn air Strawberry Lassi.
Alah maggi tu ikut arahan kat belakang bungkusan tu je. Pastu hiaslah dgn daun bawang dan bawang goreng.
Cuma air tu aku ikut buku. Resepi sumber dari buku 500 Juices & Smoothies.

Tuesday, September 20, 2011

Susu Kocak Pisang Vanila

Malam semalam buat milkshake.
Dah lama x buat, jadi aku ke dapur lalu membikinnya.
Resepi sumber dari majalah Rasa bulan September 2011.

Bahan2
1 biji pisang
30gm serbuk vanila (amik sket je utk penambah perisa)
30ml susu segar
30ml krim putar (xde so x guna pun)
Kiub ais


Cara2

  1. Blendkan kesemua bahan sehingga sebati.
  2. Tuangkan ke dalam gelas dan hiaskan.

Sunday, September 18, 2011

Cendawan Goreng

Last week aku ada beli sepeket cendawan tiram.
Tujuannya nak dibuat cendawan goreng.
So semalam aku telah mencuba membuatnya.
Tak sama mcm yg selalu beli kat pasar tapi bolehla dari xde.
Resepi ni aku amik kat blog nih.
Cuma aku bukan guna cendawan enoki
dan aku x ikut sukatannya, main ikut suka hati aku nak letak berapa banyak.
So inilah hasilnya.

Friday, September 16, 2011

Selamat Hari Malaysia

Semalam aku trylah masak Spaghetti Aglio Olio. Setelah beberapa resepi aku survey, akhirnya aku pun buatlah.
Sekali tgk mcm jadi..

Sekali pedas lah pulak.
Byk sgt benda pedas aku letak kot.
Itupun aku x letak sume mcm dlm resepi.
Kalau x mau berapi jadinya..
Tapi pedas2 pun abis gak. Hehehe...
So lain kali xyah letak cili byk2 yek...
Selamat Hari Malaysia sume!!

Monday, September 12, 2011

Jalan2 abiskan duit

Hari Jumaat lepas aku pergi Sogo, nak buat apa lagi shoopingla.. Kan Sogo ada buat warehouse sale. So apa lagi, aku pun melangkahkan kakiku ke tingkat 7 dimana sale itu berlangsung. Adalah beberapa jam aku kat situ. Belek punya belek akhirnya aku pun belilah sebuah sling beg Swiss Polo yang berharga RM50 dan dompet Giossardi RM41.97. Asalnya nak tengok handbag Valentino tuh tapi beg tu keras sangat so aku pun carilah brand lain. Pening nak memilih tapi akhinya aku beli gak SP tu. Maybe aku patut beli handbag daripada sling bag.

Monday, September 5, 2011

Selamat semua...

Dah seminggu dah kita beraya. Tak sangka cepatnya masa berlalu. Pejamcelik2 dah masuk bulan Syawal. Dan sume dah kembali kepada asal. Raya thn nie mcm x terasa sangatlah. Iyelah, tau2 je dah posa. Pastu tau2 je dah raya. Semalam terasa bosan melampau setelah seminggu lebih rumah aku nie dipenuhi dgn family aku. Terasa mcm sunyi plak bila xde org nie... Even merdeka pun x terasa langsung sbb sume sibuk dgn raya je. Tapi aku masih mcm nie gak. Huhuhu.. Ape2 pun aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan Selamat Hari Merdeka kpd sume rakyat Malaysia.

P/s: Bermulalah edisi mengganti posa. Huhuhu...