Friday, November 23, 2012

Online shop


Lama rasanya tak buat entry pasal beauty stuff ni. Okay, harini aku nak citer pasal website yang aku jumpa ni. Aku dapat tahu pasal Rakuten Online Shopping ni daripada entry seorang blogger. Beliau sebenarnya buat entry pasal product empro yang ada kat website tu (klik SINI untuk lebih lanjut). So aku pun jenguklah website tu. Menarik jugak sebab website tu ada jual pelbagai jenis beauty products seperti SKII, SHISEIDO, CLINIQUE, LANCOME, SHU UEMURA dan lain2 lagi. Selain tu ada jugak perfume brand NINA RICCI, CAROLINA HERRERA, CALVIN KLEIN, ESTEE LAUDER dan banyak lagilah. Dan yang bestnya, harganya murah dari kaunter or kedai. Okay mungkin beza sket je tapi still murah apa. Brand yang aku paling suka sekali adalah Shu Uemura dan Clinique, sebab...

Murah tu, dari kaunter lah... Tapi aku risau gak. Kotlah diaorang ni jual barang fake ke. Contoh Shu Uemura eyelash curler tu. Mengikut kajian aku (rujuk blog INI), kotak original ada 2 baris tulisan kat bawah kotak tapi dalam gambar tu cuma ada 1 baris tulisan je. Tu yang aku rasa ragu2 dengan keasliannya. Tengok contoh gambar bawah ni.
credit to the owner
Sebelah kiri adalah fake dan sebelah kanan adalah original. Sekarang cuba tengok gambar dari website Rakuten ni pulak.
Nampak anak panah merah tu. So korang faham apa yang aku cuba sampaikan?? Jadi aku pun ambil inisiatif dengan inquiry kepada owner/staff website tu. Inilah replynya :

Anyway, dalam sibuk2 dok survey pasal kepalsuan tu aku terjumpa satu lagi website yang menjual beauty products gak. Beauty De Home namanya.




Rupanya, mostly barang dalam Rakuten tu datang dari website BDH tu. Tapi ada jugak yang takde dalam BDH tu walaupun sesetengah barangnya murah sket dari Rakuten tu. So aku pun tanya jugak soalan yang sama kepada owner/staff website tu pasal benda yang sama. Ini responnya :

So mungkin betul or mungkin tidak. Kalau nak tahu kena beli dulu baru boleh confirmkan.

No comments:

Post a Comment

Strictly no spamming or porn comment or link. Thank you.