Thursday, February 28, 2013

Review: Etude House Skin Mal:gem Emulsion

Harini ni aku nak buat review mengenai Etude House Skin Mal:gem Emulsion. Tapi yang ni bukan full sized punya, ini adalah saiz travel or trial. So botolnya tak samalah dengan saiz asal. Aku dapat botol Emulsion ni free masa aku beli kat cawangan Sungei Wang (tengok sini).

Moisturizing Emulsion All in One ni ada 3 dalam 1. Iaitu: moisturizer + essence + cream. Botol kecil ni cuma bersaiz 15ml je (yang biasa 200ml). Sesuai untuk semua jenis kulit. Dikatakan untuk melembap dan mengecilkan liang pori. Krimnya berwarna putih tapi terasa ringan walaupun nampak macam pekat (sorry, takde gambar). Bila sapu tu, mula2 memang terasa melekit tapi bila dah meresap sepenuhnya akan hilanglah rasa melekit tu. Aku suka baunya, bau floral yang tak terlalu kuat (bagi akulah). Dan ia sangat mudah diratakan. Tak perlu tuang banyak2 sangat sebab guna sedikit je boleh diratakan ke bahagian kulit yang lain. Boleh jimat sket kat situ.


Memang melembapkan kulit tapi bab mengecilkan pori tu aku tak pasti. Sebab tengok sama je. Cuma lepas pakai beberapa jam, kulit akan mula terasa berminyaklah (without any makeup on). Tak tahulah samada kulit aku je or sama macam orang lain, setiap kali aku sapu apa2 jenis krim maka jawabnya akan berminyaklah kulit lepas beberapa jam pakai.

Badan botol ni diperbuat dari sturdy plastic and very light. Tak berat sangat bila pegang. Cuma yang aku tak suka part mulut botol tu jelah. Sebab mulutnya jenis yang macam mulut botol minuman tu. So kalau nak control pengeluaran krim tu agak sukar sedikitlah. Pastu kalau nak keluarkan krim tu kena terbalikkan botol tu dan ketuk2 sket bagi isinya terkeluar. Kadang2 tu terlebih keluar pulak. Tapi yang bestnya, lepas habis guna botol ni, boleh recycle untuk krim/gel lain. Kalau nak bawak travel pun boleh sebab saiznya yang kecil. Tak payah berat2 kan beg bawak barang full size.

Selain dari muka berminyak selepas beberapa jam pakai, takde yang aku tak suka pasal krim ni. Will purchase next? Maybe not, lagipun aku masih mencari krim pelembap yang sesuai dengan aku nih, yang tak membuatkan muka aku terlalu berminyak sangat. Tapi, ada ke??

6 comments:

  1. smala kt..sy beli yg full size..lgla mnyesal sbb wt kulit sy brminyak lpas bbrapa jam je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke??hmm..susah jugak nak cari yg sesuai kan...

      Delete
  2. kita pun masih mencari moisturiser yang betul betul best.. tapi setakat ni moisturiser simple okay lah. muka tak berminyak sebab dia ade Zinc apa tah dalamnya. awak pernah try?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya dulu pernah try tapi x ingat mcm mana hasilnya...

      Delete
  3. i do use trial . but after that i dah tak pakai sebabk uar white head tuh..huhuhu
    http://thefunnjoy.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna trial takpe lagi..at least lain kali tahu dah nak beli ke x

      Delete

Strictly no spamming or porn comment or link. Thank you.