Friday, March 8, 2013

Faktor kemunculan jerawat di muka

Just nak share some info pasal lokasi2 jerawat yang selalu keluar kat muka yang aku jumpa dalam facebook.

Lokasi jerawat di wajah anda mungkin disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

1 & 2: Sistem pencernaan - Kurangkan makanan segera, lemak & tingkatkan pengambilan air suam.

3: Hati - Kurangkan makanan berminyak dan bahan tenusu.

4, 5 & 7: Kurang minum air - Tingkatkan pengambilan air suam

6: Jantung – Jaga tekanan darah. Kurangkan makan pedas dan daging. Tingkatkan pemakanan kaya Omega-3

8: Buah pinggang - Anda mungkin kurang minum air. Lebihkan minum air masak dan kurangkan garam dan kafein.

9 & 10: Pernafasan – Elakkan badan dari menjadi terlalu panas, kurangkan gula dan banyak bersenam.

11 & 12: Hormon – Stres dan hormone punca utama. Pastikan tidur yang cukup, lebih minum air & tingkatkan sayuran.

13: Usus – Lebihkan makanan berserat, banyakkan minum teh herba.

14: Penyakit – Badan anda mungkin sedang melawan bakteria untuk elakkan dari sakit. Banyakkan berehat dan berfikir positif.

Info sumber dari SAFI Facebook. Jangan lupa untuk "LIKE" my facebook page, TheImplicitHeartBlog.

Selamat Hari Wanita Sedunia.

4 comments:

  1. sy pun bru nk post psl ni..dok trperam dlm draft..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun terasa nak share, tu yang buat entry ni

      Delete
  2. huhuhu kena bersenam? buat yoga sama tak dengan bersenam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahla..yoga tu keluar peluh jugak ke?

      Delete

Strictly no spamming or porn comment or link. Thank you.