Thursday, April 4, 2013

Fakta tentang mekap

How long does your makeup last?

Korang tahu tak yang mekap kita guna tu mempunyai jangka hayat? Berapa lama korang gunakan mekap korang? Adakah sehingga tidak boleh digunakan lagi ataupun bila korang rasa ianya tidak sesuai untuk kulit korang lagi. Well, setiap jenis mekap mempunyai jangka hayat yang berbeza. Kat sini aku nak bagi guideline tentang jangka hayat sesetengah mekap yang kita semua gunakan.

Water-based foundation:
12 months

Oil-based foundation:
18 months

Mascara:
3 months

Concealer:
18 months

Cream eyeshadow:
12 - 18 months

Powder eyeshadow:
2 years

Lip gloss:
18 months

Lipstick:
2 - 3 years

Nail polish:
About 1 year

Pencil eyeliners:
Up to 3 years

Liquid eyeliners:
3 - 6 months

So adakah korang menggunakan mekap yang sudah melebihi jangka hayatnya?

Kadang-kadang aku tak ikut sangat pun guideline tu. Kalau rasa masih boleh dipakai, aku pakailah. Tapi kalau pakai kemudian rasa tak selesa (gatal-gatal, kulit terasa pedih dan lain-lain) atau tekstur tetiba rasa lain macam atau ada bau semacam barulah aku tukar atau buang. Kalau diteruskan jugak dikhuatiri akan memberi kesan buruk pada kulit pulak kan... Kena pandai-pandai jagalah. Contohnya jangan bagi kena direct sunlight ke or simpan di tempat gelap ke. Lagipun sekarang ni ada mekap yang mempunyai expired date. Cuma tak semualah, sesetengah je. Kalau ada expired date ni mungkin lagi aware kot.. Ke tak perasan jugak??

Sumber: Majalah Female April 2013

No comments:

Post a Comment

Strictly no spamming or porn comment or link. Thank you.